Je staat op het punt Plan Ouder te worden van één uit de 1000...! Hierna vind je de meest gestelde vragen. Geen antwoord gevonden? Stuur een mailtje naar bno.sponsorship@planinternational.be of bel naar 02 504 60 00. We helpen je met veel plezier.

Ik wil een uit de 1000 helpen. Kan ik kiezen wie?

Nee, dat kan niet. Er zijn 1000 Plan Kinderen, allemaal meisjes, in deze Countdown aan het wachten op een Plan Ouder. Zij hebben verschillende problemen die allemaal te maken hebben met ongelijkheid. Daarom vragen we aandacht voor dit onevenwicht en zoeken we nieuwe Plan Ouders die willen helpen. Het gaat dus niet om één individueel meisje, maar over alle meisjes die dankzij onze projecten meer kansen krijgen. Elk meisje in deze countdown blijft anoniem tot zij een Plan Ouder krijgt.

Waarom 1000?

Het zou bijzonder mooi zijn als we samen in geen tijd, dit streefcijfer zouden halen. En 1000 meisjes een beter leven geven. Eenmaal dat cijfer behaald, gaan we er gewoon mee door. Met de volgende 1000. Of 10.000, wie weet. We steunen al jaren vele duizenden meisjes en jonge vrouwen. Daar gaan we na deze campagne niet mee ophouden. 

Is de privacy van deze 1000 meisjes voldoende beschermd?

Bij het bekendmaken van de 1000 meisjes beperken we de informatie tot een foto, het land, de voornaam en de leeftijd van het kind. Alle kinderen en hun ouders hebben hun expliciete toestemming gegeven om deze informatie te mogen delen op onze website. Dit zijn allemaal kinderen die geen veiligheidsrisico lopen door publicatie van hun foto. Plan International gaat heel secuur om met de veiligheid van kinderen.

Zodra je Plan Ouder wordt, ontvang je een dossier met de concrete situatie van jouw Plan Kind en meer informatie. Maar die informatie blijft tussen jou en je Plan Kind en publiceren wij nergens. We vragen aan jou om deze informatie ook niet te delen op het internet. We verwerken alle gegevens overeenkomstig de wetgeving en alleen met expliciete toestemming. De privacy van Plan Kinderen én Plan Ouders is essentieel in het Plan Ouderschap. 

Wat als ik al een Plan Kind heb?

Ben je Plan Ouder en wil je ook meedoen met de Countdown? Dat kan natuurlijk! Vul gewoon het formulier in om Plan Ouder te worden van één uit de 1000, je ontvangt dan de informatie over je nieuwe, extra, Plan Kind zoals je gewend bent. Je Plan Kind van vandaag blijft gewoon jouw Plan Kind.

Steunt Plan International ook jongens? 

Absoluut. Met onze '1000 meisjes countdown’ focussen we op meisjes omdat die het extra hard te verduren krijgen in ontwikkelingslanden. In de gemeenschap waar het meisje woont, ondersteunen onze projecten alle kinderen uit die gemeenschap, ook de jongens. Wij ijveren ervoor dat meisjes evenveel kansen krijgen als jongens, omdat het wegwerken van die ongelijkheid de hele samenleving vooruit helpt. De focus op meisjes komt dus alle Plan Kinderen, meisjes én jongens, ten goede, in de gemeenschappen waar we actief zijn, en bij uitbreiding ook in de toekomst: de zonen en dochters van Plan Kinderen die hun kinderen beter verzorgen en voeden, en naar school sturen, jongens en meisjes.

Ik wil een Plan Kind steunen. Hoeveel kost dat?

Voor 30 euro per maand steun je een Plan Kind, en dus de gemeenschap van dat kind.

Je betaalt elke maand via domiciliëring. Met een domiciliëring houden we onze administratieve kosten laag en gaat er dus meer geld naar de projecten.

Wij innen jouw bijdrage via domiciliëring tussen de 5e en 8ste dag van de maand. Als de inning niet kan doorgaan, proberen we opnieuw te innen tussen de 23ste en de 25ste van de maand. Je kan je domiciliëring op elk moment stopzetten. 

Ontvang ik als Plan Ouder een fiscaal attest?

Voor elke gift vanaf 40 euro op jaarbasis wordt een fiscaal attest uitgereikt. Hiermee kan je tot 45% van je giften terugkrijgen via de belastingen. Als Plan Ouder geef je per jaar 360 euro en krijg je tot 162 euro terug van de belastingen.

Wat gebeurt er met mijn Plan Ouder-bijdrage?

Je maandelijkse bijdrage komt niet direct bij jouw Plan Kind terecht. Met je steun zetten we programma's op in de omgeving van je Plan Kind, waar je Plan Kind dus ook zelf iets aan heeft. Dat kan gaan over het dorp of de school van het kind.

Als Plan Ouder financier je projecten in 54 partnerlanden die 1,2 miljoen Plan Kinderen, onder wie ook jouw Plan Kind, en hun omgeving ten goede komen. De internationale koepel centraliseert de bijdragen van alle Plan Ouders overal ter wereld en zorgt ervoor dat deze terechtkomen bij alle projecten van Plan International ten gunste van kinderen.

Een deel van je bijdrage gaat eveneens naar de projectwerking maar niet via de internationale koepel. Dat gebruiken we als Belgische organisatie om te investeren in nieuwe projecten in partnerlanden en in België.

Meer info vind je in het jaarverslag

Weet mijn Plan Kind wie ik ben?

Jouw Plan Kind krijgt regelmatig bezoek van onze lokale medewerkers. Het kind krijgt informatie over België en jouw naam. Uiteraard geven we nooit contactgegevens door. Je kan ervoor kiezen om meer over jezelf te vertellen door een brief te sturen. Alle correspondentie verloopt via Plan International België. Dit doen we om Plan Kinderen én Plan Ouders te beschermen.

Moet ik verplicht brieven schrijven?

Natuurlijk is correspondentie niet verplicht. Je kiest zelf of je schrijft naar jouw Plan Kind. Ook zonder correspondentie maakt de band tussen jou en je Plan Kind het verschil voor dat kind. Het feit dat jij haar of hem steunt, motiveert het kind om zich in te spannen voor school, zo blijkt uit een 12 jaar durend onderzoek bij 12 miljoen Plan Kinderen wereldwijd.

Kan ik mijn Plan Kind bezoeken?

Ja. Je kan je Plan Kind en de projecten van Plan International ter plaatse bezoeken. Laat het ons minstens 8 weken voor je reis weten en we doen het nodige. Hier vind je alle info over een bezoek aan je Plan Kind.

Kan ik ook een project sponsoren?

Wil je liever een project steunen, dan de gemeenschap rond één kind? Dat kan. Daar hebben we project sponsoring voor, waarbij je eerder onze projecten steunt.

Kan ik een Plan Ouderschap stopzetten?

Je kan op elk moment je steun stopzetten. Stuur een mailtje naar bno.sponsorship@planinternational.be  of bel naar 02 504 60 00. Wij zorgen ervoor dat je dossier afgesloten wordt en we trachten een nieuwe Plan Ouder te vinden voor jouw Plan Kind. 

Help één meisje uit de duizend. Word Plan Ouder.